Yoga

Druk, duk, druk. Haast, haast, haast.  Stel iemand de vraag hoe het met hem of haar gaat en je krijgt tegenwoordig regelmatig het antwoord “Goed hoor, (maar) ik heb het zo druk”.

Je bent tegelijkertijd werknemer, vader/moeder, partner, verzorger en ga zo maar door…. Vaak is er dan weinig ruimte en aandacht voor jezelf. Misschien herken je je hierin….? Soms is het moeilijk om nee te zeggen en ga je maar door. Hierdoor ben je gemakkelijk vatbaar voor spannings- en vermoeidheidsklachten.

Bewustwording door yoga

Yoga maakt je er bewust van hoe je van binnen uit reageert op de buitenwereld. Yoga is Sanskriet en betekent ‘verbinden’ of ‘ verenigen’. Door Yoga leer je met aandacht je lichaam te voelen en bewust jezelf te ontspannen. Je leert (h)erkennen hoe je lichaam door bepaalde emoties of gedachten kan verkrampen of blokkeren. Door het accepteren en daarmee bewust los kunnen laten van emoties of gedachten, die spanning en onrust veroorzaken, zullen zich minder blokkades (in de vorm van bijvoorbeeld stijfheid of pijn) in je lichaam vastzetten. Energie kan weer vrijuit stromen. Door jezelf te accepteren en te zijn met alle gevoelens en gedachten die hierbij horen, ontwikkelt zich van binnen uit vertrouwen in jezelf. Yoga leert je waarnemen vanuit een open, aandachtige houding, zonder oordeel.

Fysieke voordelen van yoga

Yogahoudingen (asana’s) gecombineerd met ademhaling zijn erop gericht het lichaam gezond en veerkrachtig te maken. En nee, Yoga is niet alleen voor lenige mensen. Yoga is voor iedereen, jong en oud,  omdat je yoga kunt doen binnen je eigen grenzen en die zijn nu eenmaal voor iedereen verschillend (en kunnen zelfs ook per dag verschillen!).

Yoga heeft fysieke voordelen voor iedereen, onder andere:

  • Het toenemen van flexibiliteit van spieren en gewrichten.
  • Het vergroten van spierkracht.
  • Een betere balans en concentratie.
  • Het verbeteren van de weerstand.
  • Een groter uithoudingsvermogen.
  • Het verbeteren van de bloedcirculatie.

Festina Lente Yoga geeft diverse yogalessen zoals Hatha-yogaYin Yoga en Vinyasa Yoga op verschillende dagen. Ook is het mogelijk om Privé yogales te volgen. Kijk voor lesdagen en -tijden in de Agenda.